Підтримайте кампанію проти тортур в Україні!

12912971181Amnesty_International_TamilnationalДійте зараз!

 

Підпишіть петицію із закликами до Президента України!

 

Шановний пане Президенте,

 

У 2012 році Україна зробила низку важливих кроків у боротьбі проти катувань та інших видів жорстокого поводження. Прийнято новий, значно досконаліший Кримінальний процесуальний кодекс, створено Національний превентивний механізм.

 

Попри це, Amnesty International продовжує документувати випадки, коли міліціонери катували осіб, щоб вибити зізнання, покарати їх без суду, у відповідь на скарги щодо посадових осіб, або з метою вимагання грошей.

 

Самого лише запровадження нового законодавства і профілактичного моніторингу не достатньо для того, щоб покласти край широко розповсюдженій практиці застосування тортур.

 

Викликом, який стоїть зараз перед владою, є необхідність правильно упровадити та забезпечити практичне дотримання нового Кримінального процесуального кодексу, відкривши нову еру у системі кримінального правосуддя в Україні – еру, в якій права затриманих дотримуються, а посадові особи притягуються до відповідальності за протиправні дії.

 

Зловживанням посадових осіб можна запобігти лише тоді, коли вони усвідомлюватимуть, що за свої дії вони будуть невідворотно притягнуті до відповідальності. Поряд із усуненням стимулу до застосування тортур, повинен існувати сильний стримуючий фактор – висока ймовірність настання дисциплінарної або кримінальної відповідальності.

 

У листопаді 2012р. Ви заявили, що «корупція, зловживання службовим становищем, нелюдське ставлення та тортури з боку співробітників правоохоронних органів повинні залишитися в минулому».

 

Однак, корупція, зловживання службовим становищем, нелюдське ставлення та тортури все ще залишаються частиною сьогодення.

 

Щоб тортури та корупція насправді відійшли в минуле, ми закликаємо вас зробити такі кроки:

 

  • Відповідно до нового Кримінального Процесуального Кодексу України, негайно створити Державне бюро розслідувань для розгляду усіх заяв про катування та інші злочини, скоєні працівниками міліції, яке має дотримуватися п’ятьох принципів – незалежності, ефективності, оперативності, громадського контролю та залучення жертв;
  • оперативно розслідувати дії будь-яких співробітників правоохоронних органів, підозрюваних в катуванні або інших видах жорстокого поводження та притягати їх до відповідальності;
  • забезпечити всебічне, неупереджене та негайне розслідування усіх заяв стосовно катувань та жорстокого поводження з боку представників міліції, зокрема у випадках Якова Строгана, Михайла Бєлікова, Фірдовсі Сафарова, Світлани Помиляйко, Віталія Левченка та Андрія Мельниченка, Олександра Попова, Артема Гераймовича-Магаляса.

ПІДПИСАТИ ПЕТИЦІЮ