Недопуск громадян з дітьми до приміщень комітетів ВРУ не відповідає європейським стандартам

 

ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

Міжфракційне об’єднання «Рівні можливості»

вул. Грушевського, 5, Київ, Україна, 01008, тел. 8(044) 255 39 38

Інформація для ЗМІ

6 вересня 2013 року-мфо                                              

Недопуск громадян з дітьми до приміщень комітетів Верховної Ради України не відповідає європейським стандартам

indexМФО “Рівні можливості” просить голову Верховної Ради України Володимира Рибака вирішити з керівництвом Управління державної охорони України питання допуску в приміщення парламентських комітетів відвідувачів з дітьми. Про це йдеться в запиті, спрямованому на ім’я спікера. Члени об’єднання нарікають, що громадяни, які приходять на прийом до народного депутата, не можуть потрапити в приміщення, якщо вони з дитиною. “Часто матері, що йде зі своїми проблемами до нардепа, немає на кого залишити дитину, але охорона не пускає дітей, мотивуючи відсутністю документів, що посвідчують особу” – говорять члени МФО. Свої дії працівники Управління державної охорони мотивують внутрішніми розпорядженнями і інструкціями.

Народні депутати вважають, що ці норми порушують рівність прав, передбачених, зокрема, статтями 24, 40 Конституції України, статтею 3 Конвенції «Про права дитини», ратифікованої Верховною Радою.

Також подібна практика не відповідає європейським стандартам, адже в країнах ЄС державні установи мають навіть спеціально обладнані кімнати для матері і дитини, а не допуск дитини разом з батьками до державних інституцій взагалі є неприпустимою нормою. Тому народні депутати звернулися до спікера ВР з проханням провести відповідну роз’яснювальну роботу з керівництвом Управління державної охорони і зобов’язати їх переглянути діючі норми принаймні щодо приміщень комітетів Верховної Ради. На думку членів МФО, це сприятиме відкритості Верховної Ради і наближатиме український парламент до європейських.

Секретаріат МФО «Рівні можливості»

255 34 28