Звернення делегатів Четвертого Всеукраїнського Форуму Євромайданів

Голові Верховної Ради України,

в.о. Президента України

Турчинову О.В.

Звернення делегатів Четвертого Всеукраїнського Форуму Євромайданів

 

В Україні назріла нагальна потреба у проведенні широкомасштабної люстрації представників влади, правоохоронної, судової системи та системи державної безпеки через їхні антидержавницькі дії, а подекуди і злочинну бездіяльність. Вважаємо, що ефективне впровадження системних змін державного управління можливе лише при взаємодії усіх гілок державної влади: законодавчої, виконавчої і судової та за активної участі громадськості.

Знаходячись в умовах загострення військово-політичної ситуації, викликаної агресією з боку Російської Федерації, окупацією окремих  частин території України і протиріччями всередині країни, ми, делегати Четвертого Всеукраїнського Форуму Євромайданів, представники громадських середовищ осередків Майдану з усієї України, заявляємо про своє несприйняття дій керівництва держави стосовно процесів люстрації органів влади, силових відомств та правоохоронної системи нашої країни.

Ми вважаємо, що для побудови і збереження України як незалежної  і суверенної держави, органи усіх гілок державної влади потребують повної і негайної люстрації. Про це неодноразово в минулому заявляли громадські активісти та організації, регіональні еліти, а також нинішні очільники держави, які ще до недавна перебували в опозиції.

Врахування думки громадськості стосовно претендентів на нові посади у владі, судових, правоохоронних органах та органах державної безпеки та публічне звітування про діяльність державних люстративних органів може лише підвищити рівень довіри людей до дій влади. Натомість за три місяці з дня перемоги Майдану над антинародним режимом Януковича була проведена лише показова люстрація, її імітація, яка в деяких регіонах взагалі не мала місця, що в жодному випадку не може задовольнити сучасне українське суспільство.

 

У зв’язку з цим, ми вимагаємо від депутатів Верховної Ради України:

1)       прийняти Закони України “Про люстрацію” та “Про антикорупційну діяльність”;

2)       призначити позачергові парламентські вибори в Україні.

 

Прийнято на Четвертому Всеукраїнському форумі Євромайданів

18.05.2014 року м. Кіровоград