Поки влада вважатиме громадськість “купкою провокаторів” її представники виглядатимуть купою ідіотів.

Голова Одеської ОДА зявив, що у сутичках на концерті Ані Лорак в Одесі винна купка провокаторів – бідні чиновники, вони так нічого і не зрозуміли. За дорогими костюмами, барськими замашками та гонором ховається нерозуміння змін які відбулись в суспільстві, невміння працювати з громадою як з рівноправним партнером.

Одеса змінилась, місто після “Революції Гідності” та Путінською військової агресії остаточно усвідомило себе українським. Те, що раніше було думкаю кількох сотень громадських активістів тепер стало голосом сотень тисяч городян – Одеса українське місто: політично та культурно, Одеса проти Путіна, сепаратизму та тероризму, Одеса за Єдину Україну! І це не просто разовий маніфест, одесити доводять свої переконання щоденними громадянськими вчинками, навіть такими відчайдушними як бійки у нічних клубах. Нам можна це пробачити, бо Львів та Київ вже нагулялись, а Одеса саме сьогодні переживає свою українську молодість.

Одеса увійшла до десяти найбільш активних в період Євромайдану міст країни, наше місто сьогодні є центром потужного волонтерського руху на допомогу бійцям АТО, пораненим українським воїнам та переселенцям, другого травня через безвідповідальність влади одесити страшною ціною захистили місто повторонення у нас Кримсього чи Донецького сценарію, то ж регіональні еліти мають робити висновки.

Суспільна думка у місті незворотньо змінились, впершу чергу влада, а також бізнес та політичне середовище, власники ЗМІ мають зрозуміти це і припинити дути проти вітру.

Була лише одна можливість уникнути протистояння в клубі “Ібіціа” на сумнозвісному концерті Ані Лорак – скасувати, або принаймні перенести цей концерт, але цією можливістю влада не скористалась. Комусь легше виявилось на приватний комерційний захід нагнати пів тисячі правоохоронців ніж дослухатись до громадської думки, яка вже кілька тижнів негативно гула щодо концерту одіозної співачки в місті.

Нічні клуби міліція в Одесі захищає краще ніж міське управління МВС, якби третього травня, коли правоохоронці підіграли в імітації штурму, вони діяли так само рішуче, як в Ібіці то сьогодні, можливо ми знали б більше правди про події другого травня.

Коли ж нарешті зрозуміють бюрократи родом з 90-х років минулого століття, що бувають ситуації коли неможливо “домовитись”, навіть за великі гроші чи через погрози. Концерт Лорак 3 серпня був саме такою ситуацією, хто б не обіцяв “вирішити питання” люди всеодно б вийшли з протестом, так працюють мережеві структури, зрада або нейтралізація кількох лідерів не знімають проблеми.

Заворушення 3 серпня знову показали, що в Одесі відсутня нормальна влада. Мені, як громадянину, взагалі не цікаво слухати пояснення з цього приводу Голови ОДА, нехай він районами області займеться. У місті, де стався конфлікт наче є мер, але ми не бачимо і не чуємо Генадія Труханова. Як і другого травня міська влада усунулась від виконання своїх обов’язків, у тому числі зі сприяння у забезпеченні громадського порядку. Як і другого Травня команда Труханова мала б спробувати вирішити питання, і домовитись про скасування концерту, для цього в управління культури та управління торгівлі є всі інструменти, але Одеса знову побачила як Генадій Труханов грає у страуса – обережно, колись замість піску під головою виявиться бітон.

Легше не створювати проблеми, ніж потім їх вирішувати. Концерт Ані Лорок лише згуртував громадськість, знову продемонмтрував безпорадність влади, але це був урок, хочу вірити, що ми всі його засвоїмо.

Андрій Юсов

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair