Любов Поліщук: Експеримент над депутатом

З наближенням чергових виборів знову постає питання “За кого голосувати?”. Я завжди голосувала за представників “демократичних проукраїнських сил, які сповідують європейські цінності”. Тобто радше за ідеали, ніж за людей, які зобов’язуються їх втілити. Закінчується каденція ще одного парламенту, а обіцяне не стало ні ближчим, ні реальнішим. Отже, підхід до вибору партії слід змінити. Для тих, хто свідомо звузив свій вибір до двох альтернатив, одразу зазначу, ПР ніколи не була і не буде моїм вибором.

 

Позаяк на останніх виборах я голосувала за НУНС, то вирішила письмово звернутися до кожного депутата, якому мій голос допоміг посісти парламентське крісло. У своїй передвиборній програмі вони обіцяли: «відновити закон та навести порядок», «забезпечити громадську експертизу та публічну оцінку виконання партіями передвиборних зобов’язань», «реальну підзвітність політиків перед громадянами».  Економічний блок нема сенсу згадувати, бо політики завжди можуть відповісти, що уряд формували не вони. Але дотримуватись законів або прозвітувати за свою діяльність депутати цілком спроможні. Тож я, ще наприкінці квітня, написала лист кожному з 64 депутатів фракції НУНС у якому поставила всього три запитання: про присутність на засіданнях, про особисте голосування і що вони збираються робити з законами, які вже прийняті в неконституційний спосіб.

 

Тобто перші два питання були про “закон і порядок”, а “підзвітність перед громадянами” мали показати відповіді на мої листи. Зрештою, право отримати відповідь на звернення мені гарантує Закон України “Про звернення громадян”, це у випадку, якщо депутати законів дотримуються. Та навіть якщо їм на закони начхати, то здоровий глузд (або інстинкт самозбереження і бажання потрапити у Раду знову) мали б підказати, що це чудова можливість агітації, яку пропускати не варто. Адже коли ще трапиться нагода абсолютно безплатно розказати про себе все найкраще, а “цільова аудиторія” гарантовано прочитає це до останнього слова?

 

У результаті експерименту, лише 9 із 64 депутатів дотрималися норми закону та відповіли на запит! Спочатку відгукнувся Анатолій Матвієнко (телефонний дзвінок), потім Володимир Стретович (телефоннй дзвінок). Далі за надходженнями відповідей:

Шемчук Віктор (лист)

Герасим’юк Ольга (телефонний дзвінок помічника)

Катеринчук Микола (лист)

Костенко Юрій (лист)

Лук’янова Катерина (лист)

Коваль Вячеслав (лист)

Парубій Андрій (лист)

Яценюк Арсеній (лист)

Поряд з передбачуваними реакціями (відповідь по суті, відписка і агітація), були і несподіванки. Наприклад, дзвінок з перевіркою, чи справді це жива людина написала лист з вимогою звітності, чи це нова технологія штабу конкурентів. Деколи  було цілком щире нерозуміння: “навіщо я ставлю такі питання?”.

 

Варто також поіменно згадати і “антигероїв”:

Ар’єв Володимир Ігорович
Аржевітін Станіслав Михайлович
Білозір Оксана Володимирівна
Бондар Олександр Миколайович
Василенко Сергій Володимирович
В’язівський Володимир Михайлович
Геращенко Ірина Володимирівна
Григорович Лілія Степанівна
Гримчак Юрій Миколайович
Гриценко Анатолій Степанович
Гуменюк Олег Іванович
Давиденко Андрій Анатолійович
Джемілєв Мустафа
Джоджик Ярослав Іванович
Доній Олександр Сергійович
Жванія Давид Важаєвич
Жебрівський Павло Іванович
Заєць Іван Олександрович
Зварич Роман Михайлович
Кармазін Юрій Анатолійович
Карпук Володимир Георгійович
Кендзьор Ярослав Михайлович
Клименко Олександр Іванович
Ключковський Юрій Богданович
Князевич Руслан Петрович
Кріль Ігор Іванович
Круць Микола Федорович
Куликов Кирило Борисович
Кульчинський Микола Георгійович
Лановий Володимир Тимофійович
Ляпіна Ксенія Михайлівна
Мартиненко Микола Володимирович
Марущенко Володимир Станіславович
Матчук Віктор Йосипович
Мойсик Володимир Романович
Москаль Геннадій Геннадійович
Новіков Олег Володимирович
Оробець Леся Юріївна
Палиця Ігор Петрович
Петьовка Василь Васильович
Полянчич Михайло Михайлович
Слободян Олександр В’ячеславович
Стець Юрій Ярославович
Стецьків Тарас Степанович
Стойко Іван Михайлович
Талишев Євген Іванович
Тарасюк Борис Іванович
Ткач Роман Володимирович
Тополов Віктор Семенович
Третьяков Олександр Юрійович
Харовський Сергій Юрійович
Чорноволенко Олександр Віленович
Шкутяк Зіновій Васильович
Ющенко Петро Андрійович

 

Кого підтримати на виборах, як і багато моїх знайомих, я вирішуватиму після реєстрації всіх партій та оприлюднення списків. Цього разу буду детально вивчати не тільки передвиборну програму, а й діяльність кожного, хто претендуватиме її втілювати в життя.

І, знаю, так робитиму не я одна…

Любов Поліщук


Ось як виглядав мій запит

Народному депутату ХХХХХ

Шановний ХХХХХ,

на попередніх парламентських виборах у 2007 році я голосувала за Блок «Наша Україна – Народна Самооборона», за списком якого Ви пройшли до парламенту. У передвиборчій програмі блоку було задекларовано, що Ви йдете на вибори, щоб «відновити закон та навести порядок». Ви обіцяли «забезпечити громадську експертизу та публічну оцінку виконання партіями передвиборчих зобов’язань» та переконували, що «запорукою ефективної влади є активна громадянська позиція кожного і реальна підзвітність політиків перед громадянами».

Я цілком свідомо вибрала з програми тільки ті положення, виконання яких залежить винятково від Вас, а не від  Президента, уряду та рішень парламенту. І прошу відповісти на наступні запитання.

1. Згідно з Законом України «Про статус народного депутата», народний депутат зобов’язаний «додержуватися вимог Конституції України, цього Закону, закону про Регламент Верховної Ради України та інших законів України, додержуватися присяги народного депутата України», а також «бути присутнім та особисто брати участь у засіданнях Верховної Ради України та її органів, до складу яких його обрано».

Яким чином ви поясните свою відсутність у залі Верховної Ради під час голосування Кримінально-процесуального Кодексу в ніч з 12 на 13 квітня цього року?

2. Згідно зі статтею 84 Конституції України «Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто».  При цьому порушення Закону шляхом передачі картки для голосування або голосування за іншого депутата  допускають не тільки депутати більності, а й депутати фракції Блоку «НУ–НС». Які заходи Ви вживаєте і плануєте вжити для дотримання закону в залі ВР і недопущення неособистого голосування, в тому числі депутатами Вашої фракції?

3. Яких заходів Ви плануєте вжити для визнання неконституційними рішень, прийнятих з порушенням процедури розгляду та ухвалення?

З повагою,

Любов Поліщук


Ось відповіді народних депутатів

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair

1 Comment

  1. Ґратулюю, Пані Любо Поліщук! Так, Ви абсолютно маєте право спитати депутата за якого віддавали свій голос про обіцяне. В ідеальному суспільстві ( а такого на разі нема на цьому світі, хіба найближчий до цього поняття Катар) депутати для того йдуть на роботу ( дуже добре оплачену податками громадян), щоб зробити зміни потрібні суспільству. однак обіцянки дуже скоро забуваються чи просто не спроможність їх втілити у життя з певних пеичин. А причини різні від браку знань, до браку усвідомлення важливості змін. Українське суспільство потерпає ще й від того, що власне ніхто не знає де почати ті зміни. У той час Партія реґіонів і їх лакеї ( комуністи, литвинівці, социки, та інший мотлох), правдами і неправдами забезпечивши собі більшіать У ВР постійно підсувають нові абсолютно далекі від дійсності проекти ( читай законопроекти), які відбирають час і сили від зосередження над першочерговими питаннями. Тому й віз і там. Він там буде ще довго, доки дійсно демократична опозиція не очиститься від “проказу” тушок. Ви назвали у списку антигероїв двох, які щойно з “України вперед” і НУНС перебігли до реґіоналів.Один з них зять Москаля Василенко Сергій( подивіться статтю тут таки на Майдані ), другий Харовський Сергій. Отже ще на 2 депутатів зменшився демократичний блок, а додалося двоє до ворожого табору. Саме ворожого, бо ПАРТІЯ РЕҐІОНІВ служить МОСКВІ і цим все сказано. Безумовно Ваша ситема підходу до голосування досить мудро продумана. дай Боже, щоб її на озброєння взяли інші виборці, а найголовніше Політбюро партії і не дозволили, щоб мізерота використавши все, що можна перебігла безкарно до ворожого табору.
    Продовжуйте домагатися відповід від депутатів. Вони Вам це ПОВИННІ, бо Ви віддали їм свій голос довір’я.

Comments are closed.