Адвокати – Омбудсмену: Адміністрація Менської колонії порушує конституційні права Луценка

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини
Лутковській В.В.
01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8

Прокурору Чернігівської області
Мірошниченку С.С.
14000, м.Чернігів, вул. Кн. Чорного, 9

 

СКАРГА
щодо порушення прав Луценка Юрія Віталійовича
в Менській виправній колонії Чернігівської області

Адвокатами адвокатського об’єднання «Баганець та партнери» здійснюється захист колишнього Міністра внутрішніх справ України Луценка Юрія Віталійовича у кримінальній справі по обвинуваченню останнього за ч.5 ст.191, ч.3 ст.365, ч.3 ст.364 КК України.

За результатами розгляду вказаної кримінальної справи, Печерським районним судом м. Києва вироком від 27.02.2012р. Луценка Ю.В. визнано винним у вчиненні злочинів, передбачених ч.5 ст.191, ч.3 ст.365 КК України та йому призначено відповідне покарання. На цей час вирок оскаржується в касаційній інстанції.

Крім того, в січні 2012 року із вказаної кримінальної справи виділено кримінальну справу за обвинуваченням Луценка Ю.В. та інших за ч.3 ст. 364 КК України. За результатами розгляду даної справи, представниками прокуратури в судовому засіданні обвинувачення змінено з ч.3 ст.364 КК України на ч.1 ст.367 КК України та 17.08.2012р. Печерським районним судом м. Києва Луценко Ю.В. був визнаний винним у вчиненні саме цього злочину. На цей час вирок в законну силу не вступив, так як оскаржується стороною захисту в апеляційному порядку.

Разом з тим, 31.08.2012 Луценко Ю.В. був доставлений з Київського слідчого ізолятора до Менської виправної колонії Чернігівської області для відбування покарання за першим вироком, що вступив в законну силу.

При цьому, з моменту доставляння нашого підзахисного до Менської виправної колонії, його права на охорону здоров’я та медичну допомогу грубо порушуються адміністрацією цієї установи виконання покарань.

Зокрема, незважаючи на те, що у Луценка Ю.В. в Київському СІЗО під час обстеження комісією МОЗ України виявлені хвороби, які несумісні з перебуванням в місцях позбавлення волі та які є підставою для подання адміністраціями установ виконання покарань в суди матеріалів про звільнення таких засуджених від подальшого відбування покарання, адміністрація Менської виправної колонії заходів для підготовки такого подання до суду не вживає. І це при тому, що в цій колонії взагалі відсутні необхідне медичне устаткування, медикаменти та відповідний медичний персонал для лікування хвороб, в т.ч. і набутих Луценком Ю.В. в Київському СІЗО.

Так, 30.08.2011 в умовах Київського СІЗО проводився комісійний огляд Луценка Ю.В. фахівцями МОЗ України. За результатами проведених медичних обстежень зроблено висновок про розвиток раніше не діагностованого цирозу печінки (криптогенний, стадія А по Гайльд-Пью з явищами портальної гіпертензії, інотолієнальний синдром та варикоз вен стравоходу).

Пізніші обстеження Луценка Юрія Віталійовича в Київському слідчому ізоляторі (20.09.2011, 05.11.2011 та інші) не спростували зазначених хвороб.

Зокрема, із висновку комісії МОЗ України від 20.09.2011 вбачається, що у Луценка Ю.В. на момент обстеження має місце діагноз: Жирова хвороба печінки. Наявність початкових ознак портальної гіпертензії (за даними КТ від 15.09.2011). Ерозивний геморагічний хелфікобактер-асоційований гастрит. Дивертикулярна хвороба сигмовидної кишки.

Також, за висновком фахівців МОЗ України від 05.11.2011, «на підставі огляду та наданих результатів лабораторних обстежень, в динаміці слід констатувати, що у Луценка Ю.В. має місце діагноз: Жирова хвороба печінки (стеатоз). Наявність початкових ознак портальної гіпертензії (за даними КТ від 15.09.2011). Хронічний хелікобактер-асоційований гастрит. Дивертикулярна хвороба сигмовидної кишки».

Положеннями п.2 ст.84 КК України передбачено, що особа, яка після вчинення злочину або постановлення вироку захворіла на іншу тяжку хворобу, що перешкоджає відбуванню покарання, може бути звільнена від покарання або від подальшого його відбування.

Відповідно до вимог ст.408 КПК України, за наявності підстав, передбачених ст. 84 КК України, суддя районного (міського) суду за місцем відбування покарання розглядає подання установи, яка відає відбуванням покарання, та висновок лікарської комісії і звільняє засудженого від покарання чи подальшого його відбування.

Згідно Переліку захворювань, затвердженого наказом Державного департаменту України з питань виконання покарань та Міністерства охорони здоров’я України 18.01.2000 № 3/6, наявність таких захворювань, як захворювання кишечника та інших органів травлення з вираженим синдромом порушення усмоктування в стадії кахексії; цирози печінки різної етіології в стадії декомпенсації з гіперспленізмом, портальною гіпертензією, печінково-клітинною недостатністю, є підставою для подання адміністраціями установ виконання покарань в суди матеріалів про звільнення засуджених від дальшого відбування покарання.

Крім цього, як стало відомо пізніше, 19.09.2011 за направленням медчастини Київського СІЗО у клінічній лабораторії діагностики ГВМКЦ «ГВКГ» Міністерства оборони України була обстежена венозна кров Луценка Ю.В., в результаті чого виявлено вірусний гепатит «TTV» – ДНК (ПЛР).

За результатами міжнародних епідеміологічних досліджень гепатит «TTV» може бути виявлений у хворих, яким здійснювались переливання крові. Морфологічні зміни в тканинах печінки у хворих, інфікованих «TTV», представлені лімфоцитарною інфільтрацією портальних трактів, фокальними некрозами, фіброзом, змінами жовчних протоків та жировою дистрофією різного ступеню з трансформацією захворювання в цироз печінки. Тобто, вказаний вид захворювання може призвести до невідворотних змін у організмі внаслідок відмови функціонування печінки (видалення печінки та її трансплантація тощо).

Через ненадання Луценку Ю.В. медичної допомоги його стан здоров’я постійно погіршується, у зв’язку із цим, тільки 19.01.2012 Луценку Ю.В. в ході судового засідання шість разів викликалась швидка медична допомога.

Лише у квітні 2012 року Луценко Ю.В. був направлений до Київської міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги для додаткового обстеження в умовах стаціонару, де знаходився з 06 до 20 квітня. В результаті лікування та додаткових медичних обстежень зараження Луценка Ю.В. на вірусний гепатит «TT V» було підтверджено. Більш того, в нього були виявлені ускладнення захворювання у вигляді диференційованого ураження печінки по типу хронічного гепатиту і портальної гіпертензії, а також ряд інших тяжких захворювань.

Таким чином, адміністрацією Менської виправної колонії не додержуються вимоги статей 3, 49 Конституції України, відповідно до яких людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю; кожна людина має право на охорону здоров’я, медичну допомогу та медичне страхування.

Враховуючи, що всі медичні обстеження Луценка Ю.В. проводились під контролем відповідальних осіб Державної пенітенціарної служби України, вся медична документація щодо стану його здоров’я знаходиться в цих установах.

Крім того, звертаю Вашу увагу, що звернення адвокатів Луценка Ю.В. від 19.09.2012 до адміністрації Менської виправної колонії з цього приводу, в порушення ст. 24 Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», залишено без розгляду.

Враховуючи викладене,
прошу:

провести ретельну перевірку за викладеними фактами порушення законодавства в Менській виправній колонії та з метою поновлення прав Луценка Ю.В. вжити відповідних заходів реагування.

З повагою,
адвокати
О.В.Баганець
І.М.Балик

Джерело