Південному пропонують VIP-курорт. Містяни не в захваті.

Про місто Південне мало хто й чув, бо воно зовсім молоде. В усіх більше на слуху хіба що Одеський припортовий завод та морський торговий порт Південний, будівництво яких розпочалося у 1973 році на березі Аджаликського лиману. Згодом неподалік, на березі моря з’явилося селище працівників порту та заводу, якому двадцять років тому надано статус міста обласного підпорядкування. Я бував там безліч разів, починаючи ще із закладки заводу, знаю, що проблем у жителів цього малого міста більш ніж досить. Уже не перший рік вони живуть ніби під домокловим мечем очікуваної приватизації порту. Його порівнюють із куркою, що несе золоті яйця, адже це прибуткове підприємство щедро поповнює державну скарбницю й утримує всю інфраструктуру міста Південного.

А цими днями мою увагу привернуло оголошення на сайті міськради. Цитата: «До Южненської (в оригіналі вказана російська назва міста) міської ради звернулось ТОВ «Зелений мис» з пропозиціями, щодо забудови пойми Сичавського ставка на території Приморського парку та громадського центру м. Южне. Управління архітектури та містобудування Южненської міськради, перед винесенням даного питання на розгляд Южненської міської ради виносить на громадське слухання надані проектні пропозиції, які передбачають будівництво наступних об’єктів: готель в чотири поверхи; ресторан із терасою; апартаменти класу люкс; п’ятиповерхові двохсекційні та односекційні будинки; причал для катерів та човнів; елінг; дитячий парк; водний парк «Море та пісок». Усі бажаючі можуть ознайомитись з графічними матеріалами в управлінні архітектури та містобудування міськради. Пропозиції та зауваження просимо подавати до 04 квітня».

Пояснень, що то за товариство з обмеженою відповідальністю, що собою являє  запропонований проект курорту для VIP-персон, чим усе це обернеться для містян, знайти на сайті міськради неможливо. Натомість вміщено кілька яскравих картинок майбутнього узбережжя міста-курорту. Схоже, що замах у ТОВ «Зелений мис» грандіозний, а коштів на реалізацію своєї задумки воно має неміряно.

Не знаю, чи врахує управління архітектури та містобудування міськради думки містян, які вони висловили у коментарях до цього повідомлення, але мені вони здаються досить слушними. Жодного позитивного відгуку там немає. Натомість люди спіймали авторів проекту і міське керівництво на облуді, бо на картинках зображено не пойму ставка біля сусіднього села Сичавка, а морське узбережжя міста.

Люди пояснюють, що за цим стоїть. Ось кілька характерних висловлювань. «Та це звичайний дерибан землі, а для наших депутатів ще й можливість добряче заробити швиденько на будівництві, тому будівельникам платять копійки, а решта – собі в кишеню!» «Відбувається плановий відбір у жителів пляжно-паркової зони. Спочатку в рамках народного бюджету і за наші гроші реконструюють і побудують, а потім між собою поділять і продадуть ділянки землі. Будемо під обривами загоряти». «Уздовж берегів Дніпра той же бур’ян ріс і пляжі доступні були, а тепер усе красиво забудовано, тільки людям до пляжів доступу немає. Нехай краще бур’ян і доступний пляж, ніж хороми панам».

Дісталося на горіхи від коментаторів проекту й меру міста Володимиру Новацькому, який «говорить одне, а робить діаметрально протилежне». Це з його дозволу напхали біля моря купу розпивочних, а хвилелом збудувати біля пляжу міськрада ніяк не спроможеться. А в одній з ремарок зауважено: «Он опозиція на перевибори націлилася, тож, мабуть, місцевих чиновників теж пора на відпочинок відправити разом з усією  командою «покращувачів».

На перший погляд, здавалося, що жителям Південного радіти треба з того, що їхнє робітниче місто стане ще й курортом європейського класу. Але, мабуть, вони навчені гірким досвідом своїх сусідів-одеситів, які вже кілька років безуспішно воюють із місцевою владою за звільнення пляжного узбережжя від усіляких елітних забудов. Тому-то вони і не в захваті від обіцяного VIP-курорту для багатіїв.

Сергій Горицвіт

На світлинах: так виглядатиме курорт з лиману, погляд  на майбутній курорт із боку міста.

Фото yuzhny.in.ua.

About Nataliya Zubar 2352 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair