Українці готові підтримати проекти розробки сланцевого газу за умови отримання достовірної інформації

Проекти розробки сланцевого газу в Україні підтримують 39% громадян у віці старше 18 років. 27% українців негативно ставляться до цього питання. 34% опитаних не змогли висловити своєї думки чи мало знають про проекти розробки сланцевого газу в Україні. Серед причин позитивного ставлення переважає перспектива зниження цін на газ і опалення. Противники найчастіше пояснюють свою позицію екологічними ризиками, зокрема вірогідністю забруднення питної води. Одночасно українці хочуть дізнатися більше про проекти розробки сланцевого газу. Про це свідчать результати дослідження, яке здійснила GfK Ukraine.

39% українців позитивно ставляться до проектів розробки сланцевого газу в Україні, тоді як 27% не підтримують ці проекти. Одночасно третина опитаних ще не визначилися з цього питання чи мало про нього знає.

Найбільше прихильників проектів розробки сланцевого газу в Києві (50%). Серед макрорегіонів України частка прихильників проектів є приблизно однаковою.

Також найбільша частка прихильників проектів розробки сланцевого газу спостерігається серед вікової категорії 18-34 роки, найменша – серед людей старше 44 років. Значущої різниці у ставленні до проектів за рівнем освіти не виявлено.

Прихильники проектів розробки сланцевого газу найчастіше пояснюють своє позитивне ставлення такими причинами як:

  • перспектива зниження цін на газ і опалення – 85% прихильників назвали цю причину;
  • створення робочих місць, залучення інвестицій – 68%;
  • незалежність від Росії (енергетична, економічна, політична) – 65%.

Прикметно, що мешканці Західного та Східного регіону однаково часто називали незалежність від Росії (69% і 65% відповідно – немає статистично значущої різниці між цими показниками) як чинник підтримки проектів розробки сланцевого газу.

Серед головних причин негативного ставлення до цих проектів противники найчастіше називають:

  • ризики забруднення питної води – 70,4% противників назвали цю причину;
  • загальне занепокоєння щодо екологічних наслідків видобутку газу – 54%;
  • ризики забруднення ґрунту та забруднення повітря – 49,6% та 38,3% відповідно;
  • ризики браку питної води – 37%;
  • проблеми утилізації забрудненої води – 34,7%;
  • ризики землетрусів – 16,6%.

57% українців не знають, які компанії планують займатися розробкою проектів сланцевого газу в Україні, 21% знають про відповідні плани Shell, 7% – про плани Сhevron, 6% – про плани «Надр України». Водночас, по 11% вважають, що даними проектами будуть займатися «Газпром» та «Нафтогаз України».

«Проекти розробки сланцевого газу в Україні в певному сенсі можна назвати національно об’єднавчими, адже частка їх прихильників є приблизно однаковою в усіх регіонах країни», – коментує результати дослідження Інна Волосевич, старший дослідник GfK Ukraine, відповідальний за соціально-політичні дослідження. «Прихильники проектів на Сході і Заході однаковою мірою бажають енергетичної незалежності від Росії».

85% українців хотіли б дізнатися більше про проекти розробки сланцевого газу. Зокрема, по 52% респондентів хочуть дізнатися, яку вигоду отримає Україна у випадку успішної розробки родовищ сланцевого газу, а також  хто і яким чином буде вивчати ризики і контролювати вплив видобутку сланцевого газу на навколишнє середовище. 46% опитаних хочуть знати, яку вигоду отримає місцеве населення у випадку успішної розробки родовищ сланцевого газу (скільки робочих місць може бути створено, скільки інвестицій може бути залучено).

«Що більше люди отримають інформації, то простіше їм буде сформувати власну думку щодо балансу ризиків та переваг від реалізації сланцевих проектів в Україні»», – каже Інна Волосевич.

Інформація про дослідження

Дане дослідження проводилося GfK Ukraine протягом 4-22 квітня 2013 року. Загальна вибірка опитування складає 1000 респондентів у віці старше 18 років. Вибірка є репрезентативною для населення України за статтю, віком, регіоном проживання та розміром населеного пункту. Опитування проводилось методом особистого інтерв’ю. Максимальна похибка – 3,1%.

За більш детальною інформацією просимо звертатися до Інни Волосевич, старшого дослідника GfK Ukraine, відповідального за соціально-політичні дослідження.

http://www.gfk.ua/public_relations/press/press_articles/011013/index.ua.html

About Nataliya Zubar 2354 Articles
Nataliya Zubar, Maidan Monitoring Information Center, Chair