У Молдові завершився 13-й етнокультурний фестиваль

13-й Фестиваль етнокультурних національностей під девізом « Єдність через різноманітність » , на якому в учасників різних національностей була можливість показати і розповісти гостям заходу про свою культуру, традиції , а також пригостити приготованими традиційними стравами , в Бєльцах –  північній столиці Молдови .

62

Фестиваль був розділений на три частини , перша частина пройшла 8 вересня в Гагаузії ( Комрат) , друга – 22 вересня о столиці Молдови Кишиневі і третя – 28 вересня в Бельцях.

 

У кожному місті представники різних національностей приготували для гостей фестивалю велику і різноманітну програму , хтось поширював інформаційні буклети , пригощав стравами , хтось показував музичні номери . Кожна етноорганізація намагалася здивувати гостей чим могла .

 

В останній день фестивалю в центрі міста Бельци було проведено концерт за участю місцевих танцювальних та музичних колективів Inspiraţie , Cuniceanca , « Різнобарв’я » , Stolniceneanca , « Горобина» , арт -студії Aisedore .

 

Крім цього були організовані фотовиставки Le France magnifique за участю делегації з Франції та «З історії проведення етнофестивалю в Бельцях » , а також представники різних національностей пригощали гостей фестивалю приготованими стравами і розповідали про культуру , історію та традиції своєї національностей.

 

Не обійшлося і без сюрпризу від української діаспори , яку представляла Асоціація української молоді Молдови « Злагода ». Українці на знак солідарності зі своїми земляками з інших країн провели марш вишиванок.

 

У цей день українці з Канади , Болгарії , Італії , Фінляндії , Узбекистану , Румунії та Молдови – прокрокували по площах міст в колоритних національних українських вбраннях , – вишиванках.

 

У Республіці Молдова , місцем для проведення акції , Асоціація української молоді «Злагоди » обрала північну столицю , місто Бельці. Майже півсотні учасників вийшли на центральну площу міста  в національних вбраннях. Однак , самому маршу , передувала ще один захід. Бельчан українці порадували  не тільки своїм зовнішнім колоритом , але й догодили всім любителям української кухні.

 

Для всіх бажаючих , у цей день , молодіжна організація приготувала справжні українські вареники зі сметаною , а також , надала можливість випробувати міцну горілку , закусивши її « фірмовим » частуванням – салом.

 

Сотні городян , що стали свідками такої незвичайної акції , підходили до накритих столів , пригощалися , фотографувалися , спілкувалися з активістами «Злагоди ».

 

Голова «Злагоди » Дмитро Лекарцев розповів присутнім про те , що ж за акція «Марш Вишиванок » , і чому саме Бельци стали місцем для її проведення.

 

«Ця акція , проводиться в Молдові в перший , але далеко не востаннє – у планах зробити її щорічною. І від того невипадково вибрано і місце для її проведення – північна столиця Молдови , місто Бєльці , – місто в якому проживає безліч українців , місто з дуже насиченою історією , своїми традиціями. Однією з яких і стане відтепер « Марш Вишиванок ». Я вірю що в майбутньому році , на цей марш сюди , в Бельци , з’їдуться українці з усієї Молдови, і участь у марші візьмуть вже не десятки , а сотні людей ».

 

Через півгодини , вже після того як частування практично закінчилося , – активісти асоціації , української громади та просто приєдналися до них перехожі попрямували до скверу ім. Тараса Шевченка , де і поклали квіти до погруддя геніального українського класика. Там же , до молодих активістам «Злагоди » приєдналися і старші товариші : Консул України в Бельцях Володимир Нечай , голова української громади Бєльц Степан Лядрік і Михайло Крижанівський – привітали молодь і запросив усіх присутніх в Український дім , – де також , з нагоди свята , було приготовлено частування

 

Дійство завершилося концертом учасників і гостей фестивалю.

Олеся Оксьом.