Чи потрібні Україні нові атомні енергоблоки?

Добудова двох блоків Хмельницької АЕС – питання вже начебто вирішене. Але єдиної думки щодо потреби зводити нові атомні енергоблоки у суспільстві немає.

Екологи, юристи й атомники звертаються до нового складу Верховної Ради з найрізноманітнішими пропозиціями: від рекомендацій скасувати закон про будівництво 3-го і 4-го атомних енергоблоків Хмельницької АЕС і проведення референдуму з розвитку ядерної енергетики в Україні до збільшення фінансування будівництва. Низка експертів запевняють: закон про розбудову Хмельницької АЕС ухвалили з порушеннями вимог Конвенції про оцінку впливу на довкілля у транскордонному контексті, без висновку держекоекспертизи, а також суто формально обговоривши з місцевими громадами.

У рамках круглого столу на цю тему експерти повідомили, що підготували  “Аналітичний документ”, який скерують депутатам, як тільки будуть остаточно сформовані комітети з екополітики та енергетики. “Сподіваємося, нові голови комітетів не будуть пов’язані з атомною промисловістю, а така небезпека завжди є”, – зауважив один з авторів дослідження, еколог Андрій Мартинюк.

Натомість радник президента “Енергоатому” Костянтин Запайщиков радить екологам звернутися до парламенту з іншою, на його думку, потрібнішою ініціативою – про виділення коштів на соціальний розвиток Рівненщини і Хмельниччини. Запайщиков зауважив, що робота зі зведення ХАЕС-3 і ХАЕС-4 ще не почалася, мовляв, немає кредитів. “Ми сприймаємо закон про побудову блоків як політичне рішення держави”, – зауважив представник компанії.

ЕнергоНЕзалежність за російський кошт?

Напередодні Посол Росії в Україні Михайло Зурабов повідомив, що глава уряду РФ Дмитро Медведєв надіслав офіційного листа українському колезі, “де уточнюються деталі російської позиції щодо будівництва 3-го і 4-го блоків ХАЕС”. Він висловив сподівання, що знайдеться рішення, яке активізує роботу в цьому напрямку. Нагадаємо, минулої зими Верховна Рада ратифікувала угоду між двома урядами, згідно з якою сторони домовилися співпрацювати у будівництві цих блоків. Уряд Росії пообіцяв надати для цього кредит, обсяг і умови якого визначать окремо.

Переговори щодо кредиту між “Енергоатомом” і російською стороною ще тривають. За словами експертки з ядерної енергетики Ольги Кошарної: «Раніше обіцяли кредит під гарні державні відсотки, тепер Росія хоче більші відсотки і менший термін на повернення коштів». Загалом на зведення блоків потрібно майже 40 мільярдів гривень.

Цікаво, що одне з офіційних пояснень української влади, яким вона обґрунтовує спорудження нових енергоблоків, – це досягнення енергонезалежності. “Але ж Київ планує спорудити блоки російської розробки з корпусами, які спорудять у Росії, 85% вартості сплатять російським кредитом, і ці блоки зможуть споживати лише російське уранове паливо”, – звертає увагу Андрій Мартинюк.

Для чого потрібні нові блоки?

Олександр Григораш: безпека першорядна Олександр Григораш: безпека першорядна

Дебати щодо доцільності добудови блоків відбуваються у той час, як Державна інспекція ядерного регулювання має зауваження до старих будівельних конструкцій на ХАЕС. Як зауважив представник органу Олександр Григораш: “Енергоатом” має довести спершу доцільність та безпеку використання існуючих конструкцій, які нині перебувають у тому стані, як їх залишили у 1990 році. Для нових блоків потрібні нові будівельні конструкції». Інспектор нагадує, що вимоги з безпеки ядерних блоків у світі значно підвищилися після аварії в Японії, тому важливо, аби українські ядерні установки цим вимогам відповідали.

Натомість “Енергоатом”, схоже, зацікавлений у добудові блоків. Про це говорить голова громадської ради Держатомрегулювання Олексій Толкачов. Утім, він припускає, що 2020 року, коли планують завершити будівництво 3-го і 4-го блоків на ХАЕС, настане час виведення з експлуатації старих. Тому це, на його погляд, може урівноважити енергобаланс.

На думку ж Ольги Кошарної, два нових блоки ХАЕС потрібні для експорту електроенергії. Вона впевнена, що через закриття Ігналінської АЕС у Литві, потреба в електроенергії у країнах, які купували литовський струм, зростатиме. Але екологи зауважують, що ще до пуску ХАЕС-3 і ХАЕС-4 будуть збудовані вже інші блоки (як-от у Калинінградській області в Росії), які зможуть покрити потреби регіону.