«Міжнародна амністія»: влада Росії має повідомити, де Толоконникова

EFC53C28-9DCA-43C5-BB22-E0355502967B_w268_r1Відмова російських чиновників повідомити про місце перебування ув’язненої учасниці російського панк-гурту Pussy Riot Надії Толоконникової свідчить про спроби влади змусити її замовкнути. Про це заявляє правозахисна організація «Міжнародна амністія».

Місце перебування Толоконникової невідоме з 22 жовтня, невдовзі після того, як вона розповіла про погані умови і погрози у в’язниці й оголосила голодування. Як повідомив чоловік Толоконникової Петро Верзилов, у в’язниці йому сказали, що її перевели до колонії в Сибіру, за тисячі кілометрів від сім’ї. Але російська влада не підтвердила цю інформацію.

Заступник директора організації у справах Європи і Центральної Азії Денис Кривошеєв заявив, що російські чиновники повинні «негайно повідомити про місце перебування Толоконникової».

23 вересня Надія Толоконникова, яка відбувала тоді покарання в колонії №14 у Мордовії, оголосила голодування, заявивши про погрози вбивством з боку адміністрації колонії і рабські умови праці в’язнів.

Надія Толоконникова і Марія Альохіна зараз відбувають дворічний термін за ґратами. Третя засуджена учасниця Pussy Riot Катерина Самуцевич отримала після апеляції умовний термін, іншим двом у цьому відмовили.

Трьох учасниць Pussy Riot затримали в лютому минулого року після спроби «панк-молебню» зі словами «Богородице-Діво, Путіна прожени!», яку вони, а також іще кілька невстановлених учасниць гурту влаштували у храмі Христа Спасителя в Москві. Суд вирішив, що такі дії є «хуліганством із мотивів релігійної ненависті».

Радіо Свобода