Мед-пиво - синоніми, чи різні назви?
05/17/2003 | Марко
У Висиля Скуратівського у ПОСВІТІ знаходжу приказку: НА СЕМЕНА МЕД-ПИВО ЛЮБИВ ПИТИ, НЕ ЛІНУЙСЯ І РОБИТИ.
Сподіваюся, що хтось зможе дати фахове пояснення, чи йдеться тут про один напій з синонімічними назвами, чи про два. Я живу поза Україною, і не маю тут мовознавців, що могли би пояснити мені цей випадок слововживання, та й сумніваюся, чи змогли б вони.
Дякую.
Сподіваюся, що хтось зможе дати фахове пояснення, чи йдеться тут про один напій з синонімічними назвами, чи про два. Я живу поза Україною, і не маю тут мовознавців, що могли би пояснити мені цей випадок слововживання, та й сумніваюся, чи змогли б вони.
Дякую.
Відповіді
2003.05.17 | Mary
Моє ІМНО
"І я там був, мед-пиво пив, по бороді текло, а в роті не було..." - традиційне закінчення казки."Пили горівку, пили наливку, ще й мед будем пить, а хто з нас, браття, буде сміяться..." - з народної пісні.
ІМНО мед-пиво - це "метафора" для просто алкоголю (чи для різноманітності алкоголю).
Мед і пиво - не той самий напій. Мед (mead) - напій з перебродженого меду. За неперевіреною інформацією, монастир в Англій (чи то Шотландії), з якого ніби-то походить цей напій мав якісь з'язки з Україною. Це, до речі могло б і пояснити нетипову для англійської назву, не кажучи вже про ексклюзивність, і неприродність зважаючи на несприятливі природні умови в Англії, та й взагалі нетрадиційність бджільництва, порівняно, скажім, з Україною...
В Україні традиція бродження меду здається повністю втрачена.
Ну а пиво, - самі знаєте, - медом і не пахне .
Марко пише:
> У Висиля Скуратівського у ПОСВІТІ знаходжу приказку: НА СЕМЕНА МЕД-ПИВО ЛЮБИВ ПИТИ, НЕ ЛІНУЙСЯ І РОБИТИ.
> Сподіваюся, що хтось зможе дати фахове пояснення, чи йдеться тут про один напій з синонімічними назвами, чи про два. Я живу поза Україною, і не маю тут мовознавців, що могли би пояснити мені цей випадок слововживання, та й сумніваюся, чи змогли б вони.
> Дякую.
2003.05.19 | Flos
Рецепты
> В Україні традиція бродження меду здається повністю втрачена.Я так думаю, что мед-пиво - это медовое пиво, которое было самым популярным напитком на Руси.
Очень вкусно - всем рекомендую.
http://www.cooking-book.ru/recepts/alco/med/
Хмельные меды
Меда или медки являются древнейшими напитками, как правило готовились они на воде с добавлением небольшого колличества меда и хмеля. Другая категория медов - это ставленые меды. Они являлись крепкоалкогольными напитками в состав которых входили мед, хмель и различные ягодные соки. Мед оставался до XVII века одним из самых любимых напитков на Руси и только при Петре I выходят на первый план водка и вино.
Для сравнения - два рецепта.
http://craft.lodya.ru/kitch_recepts_pivo.html
Мед старорусский
В 20 литрах горячей воды распускают 4 кг меда, добавляют 100 граммов хмеля (в марлевом мешочке, с гирькой, чтоб не всплывал), и уваривают 2 часа. Затем процеживают, выливают в бочонок, остужают до 20 град. С., смешивают с ? стакана пивных дрожжей и выносят в холодное место. После окончания брожения мед сцеживают, фильтруют, разливают по бутылкам. Мед совершенно готов к употреблению через три месяца.
Пиво Русское
В 40 литрах воды разбавляют 8 кг меда, кладут 1 кг хмеля и кипятят 1 час. Сусло переливают в бочонок, охлаждают, кладут 200грамм пивных дрожжей, и при комнатной температуре выдерживают 5-6 дней не закрывая отверстия для пробки. Затем бочонок закупоривают, переносят в прохладное место (подвал, погреб), а через 2-3 дня разливают по бутылкам, хорошо закупоривают и хранят в темном, прохладном месте.
2003.05.21 | Марко
Re: Рецепты
Цікава заповідається дискусія, та ще й з рецептами. Дякую усім, хто був такий ласкавий відповісти. Я знайшов четвертого тома Словника української мови, де до основного визначення МЕДУ густою солодкою масою, додаються ще й такі:2. легкий хмільний напій, виготовлений з меду, і подаються випадки переносного вживання цієї словосполуки:
Мед-вино, мед-горілку пити (кружати)- бенкетувати, гуляти, розпиваючи різні напої.
А українські рецепти меду напевне ж не втрачено, тільки присвоєно північним сусідою.