МАЙДАН - За вільну людину у вільній країні


Архіви Форумів Майдану

Гостряк Роман та "наша українізація"

06/13/2001 | Селюк
Роман закликав побалакати про пойнт, а не про пьорсон :) так ось йому за це:

Що мені подабається в пойнтах Романа ? 1. що доводить він їх українською мовою
2. виступає проти насильства над особою
3. ставить зміст вище мови його подання
4. в принципі не заперечує необхідності збереження (може навіть розвитку) української мови

Щось і не подобається в пьорсон:
1. вживання терміну "ваша українізація" з натяком на те, що вона обов'язково насильницька і, що будь-хто, хто вступив в дискусію з Романом, є потенційним "насильником" (через слово "ваша")
2. двадцять разів повторений приклад про знайом-у/ого, які спілкувались/читали тільки українською, а людьми були не зразковими
3. поклоніння тезі про те, що мовні питання повинні вирішуватись тільки демократичним шляхом

Перед як вступати в дискусію про пойнт, хотілося б краще зрозуміти в чому він заключається. Декілька питань:

1. чи вважаєте ви себе українцем незалежно від того, що ви самі під цим словом розумієте ?
2. якою мовою(ами) ви користуєтесь в щоденному житті ? яка мова є вашою рідною (щоб ви самі під цим не розуміли) ?
3. мова не є чимось, що дається людині "по факту", як, наприклад, її свідомість чи тіло. які основні фактори визначають рідну мову(и) людини ? чому вашою рідною мовою стала саме ця ?
4. які раціональні підстави можуть бути для того, щоб людина віддала перевагу одній з мов ? чи повинен хтось вживати заходів щоб такоб мовою була українська ? хто ? чи повинна/може це бути держава ?
5. чи підтримуєте ви думку, що кожен громадян україни повинен бути здатним вільно розмовляти українською мовою ?
6. чи це зараз так ?
7. чи нинішня мовна ситуація є наслідком демократичного рішення українського народу або тієї частини населення росії/срср, що проживала на цій території ?
8. чи є встановлення мовних преференцій порушенням прав людини, якщо при цьому людині надаються можливості вивчення та вдосконалення мов, та до людини не застосовується ніяких дискримінацій на основі мови, яку вона використовує ?

Відповіді

  • 2001.06.13 | Рoман ShaRP

    Відповіді, хоча то ніби не за правилами.

    Ок, хоча обговорення моєї пьорсон ніби таки не входить в завдання мовного форуму, відповідаю.


    >1. чи вважаєте ви себе українцем незалежно від того, що ви самі під цим словом розумієте ?
    Так.

    >2. якою мовою(ами) ви користуєтесь в щоденному житті ? яка мова є вашою рідною (щоб ви самі під цим не розуміли) ?
    а) двома (українською і російською) б) я б наголошував на українській (мій перший спогад в житті є саме читання книжки українською мовою ["Івасик-телесик"]). Але маю зазначити, що я завжди себе пам*ятаю двомовним, і в житті були періоди, коли я українською мовою практично не користувався.

    >3. мова не є чимось, що дається людині "по факту", як, наприклад, її свідомість чи тіло. які
    основні фактори визначають рідну мову(и) людини ? чому вашою рідною мовою стала саме ця ?
    Щодо першого, то я не в змозі розписатися за всіх. В мене просто нема фактичного матеріалу, якихось опитувань, що визначали б, яку мову вважає для себе рідною людина. Гадаю, що то вирішує її походження. Тобто, рідною стане мова , яка мала досить часу в необхідних для сприйняття умовах закарбуватися в свідомість люди позитивно. Можливі варіанти/приклади: (I) (Крайній) -- люди на просто не знає іншої мови (II) Людина говорить мовою когось з родичів (до якого привязана найближче)
    (III) людина вростає в песне мовне середовище і найбільш уявляє себе саме в ньому.
    Щодо мене , -- (II) та (ІІІ) у певному поєднанні.

    > 4. які раціональні підстави можуть бути для того, щоб 1. людина віддала перевагу одній з мов ? 2. чи повинен хтось вживати заходів щоб такоб мовою була українська ? 3. хто ? 4. чи повинна/може це бути держава ?
    1. Почну з того , що "раціональні підстави" є дещо не зовсім доречне щодо мови. У нас в країні англійську вчать сотні тисяч. Багато з них вважає то раціональним (англійська мова дає переваги в працевлаштуванні, виїзді за кордон, тощо ... ). Але я не думаю, що вони говоритимуть нею вдома. Іншими словами, людина в виборі мови бува керується таки раціональними міркуваннями, але не завжди ті міркування приводять до вибору тільки одної мови, навіть (це можна рощзвивати, хоча поліглотів в нас небагато).
    Якщо ми говоримо про домівку, -- то тут раціональністі я не помічаю. Тут -- зовсім інша парафія. І частково то переноситься на приватне життя взагалі. ЛЮдина воліє отримувати світ на мові, яку вона вподобала для себе вживати вдома,яка їй найбільш рідна, а не раціональна. (А от щодо роботи це може бути вже невірно).
    2. Не знаю. Не_повинен поки сам/сама того не захотів(ла), то раз. "Вживати заходів", -- занадто змістовне означення. Тут може бути до концтаборів та висилки неукраїномовних включно, то два.
    3. От тут вже точно не знаю (відповідно 3).
    4. Може. Але (перепрошую), знову наголошую на демократичному шляхові.


    >5. чи підтримуєте ви думку, що кожен громадян україни повинен бути здатним вільно розмовляти українською мовою ?
    Я підтримую (принаймі розуміти), але я не буду перти проти того, що це повинно бути демократично принято (хоча з точки зору моєї та й не тільки живучи в Україні, українську дійсно необхідно знати).
    Знову таки наголошую, що ніхто , на мою думку, не повинен цього абстрактного громадянина змушувати розмовляти , читати чи писати тільки українською, або надавати їй перевагу.

    > 6. чи це зараз так ?
    Гадаю, що ні.

    >7. чи нинішня мовна ситуація є наслідком демократичного рішення українського народу або тієї частини населення росії/срср, що проживала на цій території ?
    Гадаю, що ні.

    > 8. чи є встановлення мовних преференцій порушенням прав людини, якщо при цьому людині надаються можливості вивчення та вдосконалення мов, та до людини не застосовується ніяких дискримінацій на основі мови, яку вона використовує ?
    Перепрошую, не розумію, прошу пояснень. Що Ви маєте на увазі? Якщо можна -- докладно та з прикладом.


Copyleft (C) maidan.org.ua - 2000-2024. Цей сайт підтримує Громадська організація Інформаційний центр "Майдан Моніторинг".